Videot

Kuvaus ja editointi: Viskurimedia Takalampi

Lohenpyrstöliitos käsityönä

Tässä videossa pääset kurskistamaan miten perinteinen hirrenveistäjä sovittaa hirret yhteen ja tekee perinteisen lohenpyrstöliitoksen.

Tämä liitostekniikka on vanha ja perinteinen tapa liittää puuta yhteen. Lohenpyrstöliitosta on käytetty vuosisatojen ajan, niin huonekaluissa kuin hirsirakenuksissakin, eikä syyttä, Lohenpyrstössä yhdistyvät rakenteen lujuus ja liitoksen koristeellinen kauneus. Rakenteena lohenpyrstö on suorastaan nerokas, sen avulla hirret nimittäin lukittuvat paikalleen kuin itsestään.

Lohenpyrstöliitoksen teko vaatii kokemusta ja sujuvaa käsityötaitoa. Veistäjän on olennaista ymmärtää puun luonnetta, osata mitoittaa liitos oikein ja toki käsitellä sahaa kuin tarkkaa instrumenttia.

Tämän rakenteellisuuden lisäksi lopputulos on kuin koru rakennuksen nurkassa. Sitä voi ihailla kerrasta ja vuosikymmenestä toiseen.

Honkasuolle rakennetun kaarevan hirrestä veistetyn rivitalon esittely

Vilkaise, miltä rakennustyömaa näyttää ilmasta käsin.

Hirren sahaus eli pelkkaaminen

Tässä videossa näet miten erityisen pitkää jopa 12,4 metristä hirttä sahataan. Mutta mikä on hirren paras sahausasento? Videolta se selviää, kuten myös montako miestä hommaan vaaditaan.

Hirren piilutus

Kuudennessa polvessa hirrenveistäjänä toimiva Ville näyttää miten piilutus sujuu. Piilutus tapahtuu kun hirsikehikko on koottuna sateelta suojassa veistokatoksessa.

Näytää helpolta, mutta onko se sitä? Kiinnitä huomiota Villen lyöntiliikkeen täsmällisyyteen.

Katja antaa hirsirakennukselle naisen kosketuksen

Katja pitää fyysisestä työstä ja antaa tyylinäytteen miten parkkaaminen, hirren kuoriminen sujuu naiselta.

Tehkää pojat perässä.

Saunakulttuuria ja hirrenveistoa 60-luvulla

Näin Saaren Hirsitalojen työntekijät veistävät saunaa. Tuolloin uskottiin haltijoidin ja saunan tehtävä oli paljon nykyistä monimuotoisempi.

Vain yksi on jäljellä. Hirsisaunan pehmeät löylyt. Niistä nautitaan edelleen rentoutuen ja puhdistuen.